Maagdenpalm

Toen ik de kerstkaarten uit de brievenbus ging halen liep ik langs de maagdenpalm (Vinca minor) de bodembedekker in de voortuin. En wat zag ik….ze draagt nog steeds bloemen medio december! De voortuin wordt de drachtplantentuin (planten waar bijen en vlinders hun nectar halen noemen we drachtplanten) Nu dacht ik dat de maagdenpalm dus plaats zou moeten maken maar het bloempje heeft mij achter de computer gezet…..En wat blijkt! De maagdenpalm is ook een drachtplant, jippie ze mag dus blijven. Dus een groene bodem in de winter en heel veel maanden mooie blauwe bloempjes en ook witte want heb beiden varianten. In het wild komt de kleine maagdenpalm steeds minder voor en staat dus ook op de rode lijst. Die wij in de voortuin hebben is denk ik de gekweekte soort. Ze doet het het beste in halfschaduw en op een vochtige grond dus hier staat ze goed. Wel bevat ze 2 zeer giftige alkalo├»den de vincristine en de vinblastine, beiden worden gebruikt bij behandeling van enkele soorten kanker.

Vergelijkbare berichten